Principe
Stappen
Voorbeelden
VIK

Welke berichten kan je verwachten?

Wanneer zal je een BIN-bericht ontvangen, en hoe?

Voorbeeld 1
Een bewoner (al dan niet een BIN-lid) ziet iemand prutsen aan een auto en meldt dit aan de politie (101 of blauwe lijn). Het gaat dus om een HETERDAAD. De bewoner geeft tevens een duidelijke beschrijving van de persoon in kwestie.

 • De politie zendt een partrouille uit, EN zendt een BIN bericht per telefoon (voorgelezen bericht door een computerstem), en vraagt bewoners om uit te kijken naar de gesignaleerde persoon, en de politie te verwittigen (blauwe lijn) als de persoon werd gezien.

  Voorbeeld 2
  Een bewoner meldt een autoinbraak (heterdaad) maar kan geen duidelijke beschrijving van de dader geven.

 • De politie zendt een patrouille, maar zendt GEEN BIN-bericht. Immers naar wat moeten de BIN-leden uitkijken: ‘een man’ is te vaag.

  Voorbeeld 3
  Een kindje loopt verloren/verdwijnt op de Dageraadplaats. De mama belt in alle staten naar de politie.

 • De politie zendt een patrouille en zendt een BIN bericht per telefoon: uitkijken naar een kindje met die en die persoonsbeschrijving!

  Voorbeeld 4
  U komt ’s avonds thuis van uw werk, en stelt vast dat er is ingebroken in uw woning. U belt de politie...

 • De politie doet het nodige, maar zendt GEEN BIN-bericht. De daders kunnen 5 minuten, maar ook 5 uur geleden alweer vertrokken zijn. Er is niets meer om naar uit te kijken…Als u de daders natuurlijk nog ZIET vluchten bij uw aankomst (persoonsbeschrijving, weet u wel), is het HETERDAAD… (voorbeeld 1)

  Voorbeeld 5
  Ook indien er een melding binnen komt van zware misdaad, waarbij andere buurtbewoners nog gevaar zouden kunnen lopen, zullen de BIN-leden niet verwittigd worden door de politie. Hier is het zaak om vooral binnen te blijven en aan de eigen veiligheid te denken. Dit is werk enkel voor de politie.

  Concreet:

  Het BIN wordt enkel ingeschakeld voor HETERDAAD gebeurtenissen, waarbij het handig is dat de politie op DAT moment extra OGEN kan gebruiken, die weten naar WAT ze specifiek moeten uitkijken.

 • Disclaimer21/07/2024