INFO BIN berichten verspreid door de politie


08 maart 2021: Valse vaccinatie-uitnodigingen

Crisiscentrum waarschuwt voor valse vaccinatie-uitnodigingen, maar hoe herken je wat echt en nep is? Het Crisiscentrum waarschuwt voor cybercriminelen die proberen misbruik te maken van de lopende vaccinatiecampagne. Hoe onderscheid je een valse vaccinatie-uitnodiging van een echte?

Woordvoerder Yves Stevens waarschuwde op de wekelijkse persconferentie van het Crisiscentrum voor oplichters die valse vaccinatie-uitnodigingen uitsturen: "De komende weken zullen vele duizenden mensen een vaccinatie-uitnodiging ontvangen. Jammer genoeg zullen malafide figuren van deze grootschalige campagne gebruik proberen te maken om mensen financieel op te lichten."

De valse berichten hebben meestal de bedoeling om argeloze burgers geld af te troggelen. Het Crisiscentrum vraagt daarom om zeker nooit geld over te schrijven of bankgegevens te delen als gevolg van een vaccinatie-uitnodiging. De vaccins zijn gratis en de officiële uitnodiging zal je nooit om financiële gegevens vragen.

Hoe herken je een valse uitnodiging?

· Onverwacht is verdacht. Ben je al gevaccineerd of is het nog lang niet jouw beurt? Wees kritisch en bekijk de uitnodiging aandachtig.

· Burgers ontvangen hun persoonlijke uitnodiging in principe altijd via de post. Enkel als je gegevens gekend zijn, krijg je daarnaast ook een uitnodiging per sms of e-mail. Wantrouw dus sms'jes of e-mails die niet vergezeld zijn van een brief.

· Uitnodigingen via e-mail zullen verstuurd zijn vanuit het adres cov19-vaccin@doclr.be. Een officiële sms is afkomstig van het nummer 8811.

· Je uitnodiging zal steeds je naam vermelden. Ontvang je een bericht dat niet persoonlijk aan jou gericht is, dan is het verdacht.

· De afzender is steeds de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid. In geen geval komt een uitnodiging van je gemeente, of van één van de merken van de vaccins (Pfizer, Moderna, AstraZeneca…)

Meer tips om echte uitnodigingen te herkennen, vind je op SafeOnWeb of op de officiële Vlaamse en Brusselse vaccinatiewebsites.

- https://safeonweb.be/nl/actueel/kijk-uit-voor-valse-uitnodigingen-voor-vaccinatie

- https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/je-uitnodiging

- https://coronavirus.brussels/nl/afspraak-vaccinatie-covid/

Wat als je een valse uitnodiging hebt ontvangen?

Het Centrum voor Cybersecurity België vraagt om valse uitnodigingen te melden op hun e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Zo kunnen ze anderen waarschuwen dat er een vals bericht circuleert.

Als je creditcardgegevens hebt doorgegeven, neem dan contact op met CardStop om je kaart te blokkeren. Heb je een wachtwoord opgegeven dat je ook elders op het internet gebruikt, bijvoorbeeld voor je e-mailadres? Verander dat dan snel.


Andere berichten
06 januari 2022Waakzaamheid geboden
Diefstallen in woningen na aanbellen voor valse coronatests
10 december 2020Opletten voor valse verplegers
De federale politie waarschuwt woensdag voor diefstallen door "valse verpleegsters", die beweren door de gemeente gestuurd te zijn om Covid-testen af te nemen. Doorgaans plegen twee dames tussen 25 en 30 jaar de feiten. Ze hebben donkere haren en dragen vaak handschoenen en een mondmasker. Ze voeren de coronatests uit met ongeschikt materiaal en in slechte omstandigheden.

Disclaimer21/07/2024